Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Letnia drożdżówka

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

drożdże świeże 4 dkg
mleko 2% 1/3 szkl
cukier 3 łyżki
mąka 5 łyżek

ciasto

mąka pszenna 60 dkg
jajko 2 szt
mleko 2% 1/2 szkl
margaryna 1/3 kostki
cukier kryształ 3 łyżki

kruszonka

margaryna 1/2 kostki
mąka pszenna 3/4 szkl
cukier kryształ 3/4 szkl

owoce

jabłka 4 szt
porzeczki 1 szkl
truskawki 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Letnia drożdżówka

Kroki postępowania

1
Przygotować zaczyn: drożdże rozmieszać z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, dodać mąkę, wymieszać. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przygotowany zaczyn wylać do przesianej do miski mąki i odstawić do wyrośnięcia. Po około 15-20 minutach dodać pozostałe składniki ciasta (margarynę rozpuścić) i wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Letnia drożdżówka foto
2
Kiedy podwoi swoją objętość przełożyć je na blaszkę (25x40cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać owocami (truskawki i jabłka pokroić).
Krok 2 - Letnia drożdżówka foto
3
Na owoce wysypać kruszonkę przygotowaną z margaryny, cukru i mąki. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)
Krok 3 - Letnia drożdżówka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 17.09.2015 18:14
Wspaniała :) uwielbiam takie z ogromną ilością owoców
Habibi 17.09.2015 11:11
Drożdżowe to najlepsze ciasto na świecie :)
Motorek 17.09.2015 09:09
pyszny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak