Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Letnia biała Pavlova

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier drobny 300 gram
skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka
ocet 1 łyżeczka
śmietana kremówka 250 ml
maliny świeże 200 g
jeżyny 200 g
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Letnia biała Pavlova

Rozdzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Białka najlepiej ubijać ręcznie, trzepaczką, a nie mikserem. Pod koniec ubijania dodawać cukier niewielkimi porcjami (cały czas ubijając). Na koniec dodać skrobię ziemniaczaną i ocet, nadal ubijając.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni.

Ubite białka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem, tworząc okrąg o średnicy około 20cm. Wstawić do piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec przez 90 minut. Po upieczeniu delikatnie uchylić piekarnik i tak studzić bezę.

Na godzinę przed podaniem kremówkę ubić na sztywno i wyłożyć na wystudzoną bezę. Udekorować obficie malinami i jeżynami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 13.09.2012 09:52
mmmm ekstra!
zdeba 12.09.2012 22:56
deser do kawy idealny :)
caffee_tea 12.09.2012 21:49
wygląda apetycznie ; )
cooleczka 12.09.2012 21:45
wygląda kusząco :)
czarnyaniol1990 12.09.2012 21:43
wygląda świetnie :)
adelajda 12.09.2012 21:41
smakowita !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak