Letni chłodnik z botwinki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Podstawowe

  • botwina

  • koperek

  • szczypiorek

  • jogurt naturalny

    500 ml
  • czosnek

    3 ząbki
  • jajka

    2-4 szt

Przyprawy

  • sól

  • pieprz

  • liść lubczyku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Letni chłodnik z botwinki  foto
Botwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 min.
Krok 2 - Letni chłodnik z botwinki  foto
Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z jogurtem, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki,
Krok 3 - Letni chłodnik z botwinki  foto
doprawić do smaku. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami lub ćwiartkami jajka na twardo.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 15.07.2014 00:32
Uwielbiam taki chłodnik :-)
gosia561 12.06.2014 18:10
ulubiona latem
stokrotka 12.06.2014 17:18
smacznie i kolorowo
krystyna330 12.06.2014 16:45
lubię takie robić
Anna133 12.06.2014 10:17
wygląda obłędnie pysznie
Magula 12.06.2014 08:55
Mniam to jest pyszne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat