Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

leśny mech

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

szpinak mrożony 450 gram
cukier 1 szklanka
olej 1 szklanka
mąka krupczatka 2 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki

masa

śmietana 30% 400 ml
śmietan fix 2 opakowania
cukier puder 2 łyżki

dodatkowo

granat 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: leśny mech

Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody.
Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy cienkim strumyczkiem powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do tortownicy o średnicy 24 cm , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.
po wystudzeniu obcinamy nożem wierzch ciasta i rozdrabniamy je na talerzu.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fiksami.
Na ciasto wykładamy ubitą śmietanę, posypujemy okruszkami ciasta i obkładamy owocami granata. Wstawiamy na 2 - 3 godziny do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 28.05.2014 21:39
Pięknie, wprost genialnie to wygląda:)
Monika-twin 28.05.2014 18:58
FAjne danie.
Pyszota 28.05.2014 18:11
ciekawie się prezentuje
Niki22 28.05.2014 15:53
robię podobnie tyle że bez szpinaku a z barwnikiem bo u mnie za szpinakiem nie przepadają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak