Leśne smaki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    3 szt
  • cukier

    1/2 szkl
  • mąka pszenna

    1/3 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szkl
  • woda

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1.2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić ze szczyptą soli i z cukrem na sztywno. Dodać wodę i żółtka. Stopniowo dodawać mąki zmieszane z proszkiem. Wylac na blaszkę o wym. 25x36cm. Piec ok. 30 min w temp. 160st.

Krem:
kostka margaryny,
10 dag jagód,
20 dag truskawek,
3/4 szkl. cukru.

Margarynę utrzeć z cukrem na biały puch. Truskawki umyć, odszypułkować, osączyć. Posypać 2 łyżkami cukru i rozgnieść widelcem. Osączyć z nadmiaru soku. Dodawać po łyżce do kremu. Na koniec dodawać powoli jagody. Masę wyłożyć na zimny biszkopt.

Wierzch:
30 dag truskawek,
20 dag jagód,
20 dag malin,
2 truskawkowe galaretki.

Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku. Odstawić do lekkiego stężenia. Owoce rozłożyć na wierzchu ciasta, zalać tężejącą galaretką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krystyna330 15.09.2013 19:59
ciekawe jak smakuje
RenataZ-et 02.01.2013 20:27
przepysznie wygląda :)
Agnieszka107 16.08.2012 15:55
cudne
Agnieszka_B 15.08.2012 21:08
Piękny deser!
Agata B 14.08.2012 10:57
pyszności!!!:)))
Agata B 14.08.2012 10:57
pyszności!!!:)))
halina17 13.08.2012 17:24
Pysznie wygląda ciasto.
misia53 13.08.2012 17:08
Przepiękne, przesmaczne ......zostaw mi czekoladko choć powachać!
Laila2786 13.08.2012 16:41
palce lizać
Anio?eczek 13.08.2012 16:16
śliczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat