Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leśne grzybki w śmietanie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby leśne 1,5 kg
cebula 1 średnia
śmietanka 12-procentowa 1/2 szklanki
mąka 2 łyżki
sól
pieprz
margaryna 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Leśne grzybki w śmietanie

Grzybki oczyszczamy i kroimy na kawałki. Kilkakrotnie płuczemy. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy jedną łyżkę soli i cebule. Wlewamy wodę i gotujemy. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Po raz drugi gotujemy do miękkości dodając łyżeczkę soli. Odcedzamy, zostawiając jedną szklankę wywaru. Tłuszcz roztopić, wrzucić grzybki i podsmażyć. Dodać śmietankę wymieszaną z mąką. Gdy sos mocno gęsty dodajemy wywar z grzybków. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda24 02.10.2013 16:08
jak smakowicie wyglądają -pyszne
Papryczka 02.10.2013 15:13
lubię takie
jasiek 02.10.2013 12:41
najlepsze skarby jesieni
Beatris 02.10.2013 11:54
Przepyszna klasyka.
Róża1 02.10.2013 11:19
bardzo lubię takie grzybki w śmietanie, a do tego leśne:-)
Mniam 02.10.2013 09:44
Smaczne i pachnące grzybki.
Mysiunia 02.10.2013 09:42
u mnie też się taki sosik robi:)
SylwiaMagdaSabin 02.10.2013 09:21
a to ciekawe
adelajda 02.10.2013 09:14
bardzo lubię grzybki w śmietanie !!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak