Leśne grzybki w śmietanie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby leśne

    1,5 kg
  • cebula

    1 średnia
  • śmietanka 12-procentowa

    1/2 szklanki
  • mąka

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • margaryna

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzybki oczyszczamy i kroimy na kawałki. Kilkakrotnie płuczemy. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy jedną łyżkę soli i cebule. Wlewamy wodę i gotujemy. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Po raz drugi gotujemy do miękkości dodając łyżeczkę soli. Odcedzamy, zostawiając jedną szklankę wywaru. Tłuszcz roztopić, wrzucić grzybki i podsmażyć. Dodać śmietankę wymieszaną z mąką. Gdy sos mocno gęsty dodajemy wywar z grzybków. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magda24 02.10.2013 16:08
jak smakowicie wyglądają -pyszne
Papryczka 02.10.2013 15:13
lubię takie
jasiek 02.10.2013 12:41
najlepsze skarby jesieni
Beatris 02.10.2013 11:54
Przepyszna klasyka.
Róża1 02.10.2013 11:19
bardzo lubię takie grzybki w śmietanie, a do tego leśne:-)
Mniam 02.10.2013 09:44
Smaczne i pachnące grzybki.
Mysiunia 02.10.2013 09:42
u mnie też się taki sosik robi:)
SylwiaMagdaSabin 02.10.2013 09:21
a to ciekawe
adelajda 02.10.2013 09:14
bardzo lubię grzybki w śmietanie !!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat