Ewa

Leniwie słodkie placki z młodych ziemniaków z sosem arbuzowo-imbirowym z bazylią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ok 40 małych placuszków

  • ziemniaki ugotowane

    500 g
  • mąka pełnoziarnista

    0,5 szklanki
  • mąka pszenna

    1/4 szklanki
  • jajko

    2
  • cukier waniliowy

    2 łyżki
  • miód akacjowy

    2 łyżki
  • skórka z cytryny

  • jogurt naturalny

    200 ml
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • sól

    szczypta
  • olej do smażenia

Sos arbuzowo-imbirowy

  • arbuz

    300 g - bez skóry
  • imbir starty

    0,5 łyżeczki
  • imbir

    20 g kandyzowany
  • bazylia świeża

    kilka listków
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    2 łyżki
  • miód akacjowy

    1 łyżka
  • sól

    szczypta
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • woda

    2-3 łyżki
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Leniwie słodkie placki  z młodych ziemniaków z sosem arbuzowo-imbirowym z bazylią foto
Ziemniaki gotujemy, studzimy i obieramy. Przepuszczamy przez praskę, aby uzyskać gładkie puree. Dodajemy mąki, cukier, miód, jajka, olej, szczyptę soli, skórkę z cytryny oraz jogurt. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy
Krok 2 - Leniwie słodkie placki  z młodych ziemniaków z sosem arbuzowo-imbirowym z bazylią foto
Na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym smażymy placuszki. Przekładamy je na ręcznik papierowy, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z sosem arbuzowo-imbirowym
Krok 3 - Leniwie słodkie placki  z młodych ziemniaków z sosem arbuzowo-imbirowym z bazylią foto
Arbuza, olej rzepakowy i świeży imbir blendujemy na gładką masę. Przelewamy ją do garnka. Doprawiamy cukrem waniliowym i miodem. Dodajemy kwaśną śmietaną, szczyptę soli. Całość zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do masy arbuzowej. Masę, cały czas mieszając, chwilę gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje.
Krok 4 - Leniwie słodkie placki  z młodych ziemniaków z sosem arbuzowo-imbirowym z bazylią foto
Do sosu dodajemy bardzo drobno posiekaną bazylię oraz posiekany kandyzowanym imbir.
Krok 5 - Leniwie słodkie placki  z młodych ziemniaków z sosem arbuzowo-imbirowym z bazylią foto
Placuszki serwujemy z sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 14.08.2014 11:40
Ciekawy sos. Musi świetnie smakować.
molanka 14.08.2014 11:39
ciekawa jestem smaku tego sosu
Kolorowa 14.08.2014 09:47
Podoba mi się ten przepis ;)
Pyszota 14.08.2014 08:57
super przepis
Ania84 14.08.2014 08:53
pyszności!
Paolcia 14.08.2014 08:52
rozkosz dla podniebienia :)
Renata9 14.08.2014 08:32
super placuszki
Pietruszka 14.08.2014 08:20
pyszne placuszki
stokrotka 13.08.2014 23:11
ciekawa i smaczna propozycja
Sroczka 13.08.2014 23:10
Ależ te placuszki pysznie wyglądają.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat