Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leniwe z dyni

5.0
(28)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na leniwe pierogi z dyni czyli kluski z twarogu, dyni hokkaido, mąki oraz jajek. Kluseczki są proste w przygotowaniu. Możemy serwować je na deser lub danie główne. Świetnie smakują posypane cukrem, polane roztopionym masłem oraz kleksem kwaśnej śmietany.

Składniki:

SKŁADNIKI

twaróg półtłusty 600 gramów
puree z dyni 200 gramów
mąka pszenna 200 gramów
jajko 2 sztuki
cukier waniliowy 1 łyżka
sól 0.5 łyżeczki
mąka ziemniaczna 1 łyżeczka

Porada

PRZECHOWYWANIE: Leniwe, które chcemy podać na drugi dzień, polejmy odrobiną stopionego masła, co zapobiegnie ich sklejeniu. Przechowujemy je w lodówce w zamkniętym ceramicznym lub próżniowym naczyniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Leniwe z dyni

Uwielbiane przez wszystkich - delikatne, rozpływające się w ustach - pierogi leniwe. Tym razem z puree z dyni, dzięki któremu maja piękny, apetyczny i ... jesienny kolor. To przepis na wykorzystanie puree z dyni, które Wam zostało, lub którego macie nadmiar. 

KROK 1. Na początku przygotowujemy puree z dyni hokkaido. Dynię dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawany na pół i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Następnie kroimy ją na ćwiartki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki dyni przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra- dół) na około 60 minut. Po tym czasie studzimy ją, a następnie miksujemy na gładki mus*.

* Tej odmiany dyni nie musimy obierać ze skórki, ponieważ ta jest cienka i jadalna. Ja swój mus przygotowałam z części obranych, a części nie obranych kawałków. Skórka dodaje intensywniejszego smaku i zagęszcza delikatnie strukturę musu. Jeśli nasza dynia jest dość zwarta i mączysta to zmiksujmy ją bez skórki, jeśli natomiast miąższ jest wodnisty to warto zmiksować go ze skórką lub po prostu delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku.

KROK 2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Twaróg mielimy w maszynce lub dokładnie przeciskamy przez praskę. Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka, puree z dyni i chwilę razem ugniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy*. Kolejno dodajemy sól, cukier waniliowy, łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz mąkę pszenną (najlepiej dodawać ją partiami). Masa jest dość kleista, dlatego warto mieszać ją drewnianą lub silikonową łyżką.

* Kluseczki możemy przygotować także dodając całe jajka (bez ubijania piany). Zabieg ten jednak nada im miękkości i delikatności.

KROK 3. Na stolnicę oprószoną mąką wykładamy porcje masy i formujemy z niej wałek, delikatnie spłaszczamy i pod skosem wycinamy kluseczki. Uformowane leniwe wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 1 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię (dłuższe gotowanie sprawi, że kluseczki się rozpadną). Kluseczki wyciągamy z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem.

Więcej przepisów na dania z dyni znajdziecie w naszym zbiorze PRZEPISY Z DYNIĄ

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łysy grzyb 18.11.2023 12:42
Po kiego grzyba rozdzielać jajka?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak