Leniwe pierogi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białego sera

    1 kostka
  • jajko

    1
  • mąka

  • mleko

  • masło

  • cukier

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biały ser rozdrobnić widelcem, bądź łyżką. Dodać jajko oraz mąkę i niewielką ilość mleka. Wyrabiać dopóki ciasto nie będzie miało odpowiedniej konsystencji, dosypując mąki, gdy będzie zbyt kleiste bądź dolewać mleka, gdy będzie zbyt twarde. Następnie z ciasta formować ruloniki i kroić nożem w paski długości niecałego centymetra. Tak pokrojone wkładać do gotującej się, osolonej wody i gotować ok. 5 minut od momentu wypłynięcia. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 19.09.2012 21:02
super pierogi chociaż bardzie lubię z mięsem
bami 08.02.2012 16:55
Ciasto można wyrobić także w misce i kluseczki można wkładać łyżką do gotującej się wody, bez konieczności formowania ruloników - wypróbowane i zatwierdzone ;)
angelika14 16.11.2011 13:52
to coś dla mnie uwielbiam
ziutula 18.12.2010 07:32
kluski zawsze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat