Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leniwce z sosem pomarańczowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Kluski

twaróg 250 gram
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 300 gram
masło 10 gram

Sos

cukier 1/2 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
pomarańcza 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Leniwce z sosem pomarańczowym

1.
Kluski: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek i szczypt soli ubijamy pianę
2.
Masło , żółtka i twaróg ucieramy. Dodajemy pianę z białek i mąkę. Mieszamy.
3.
Z ciasta formujemy wałek i kroimy w ukośne plastry,
4.
leniwce gotujemy w osolonej wodzie ok 5 - 8 min.
5.
Sos: Na dobrze rogrzaną patelnie wsyp cukry. Nie mieszając zrób karmel Dodaj kilka łyżek wody i wymieszaj
6.
Bezpośrednio do karmelu z wodą zetrzyj skórkę z 1 pomarańczy. Wyciśńij sok z 2 pomarańczy do karmelu. Sos cały czas mieszając przesmażaj. Aż znikną grudki
7.
Leniwce wykładamy na talerz i polewamy sosem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 20.12.2015 18:09
uwielbiam wszystkie kluchy ;)
Wiktoria29 19.12.2015 21:00
fajne urozmaicenie tradycyjnych leniwych
Ola1984 19.12.2015 15:39
Fantastycznie wygląda :)
Małgorzata Pin 19.12.2015 13:33
Z takim sosem jeszcze nie próbowałam, ale wygląda apetycznie.
ilka01 19.12.2015 11:03
super przepis :)
sliwka 19.12.2015 10:24
Mniam, aż ślinka cieknie;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak