Przepis i sposób przygotowania na: Lemoniada cytrynowa z limonką i nutą mięty
Lemoniada cytrynowo miętowa, to klasyczna wersja lemoniady, która opiera się przede wszystkim na cytrynach. Dodatek limonki sprawia, że kwaśny smak jest lekko złagodzony, a mięta idealnie równoważy całość, dodając lemoniadzie lekkości, świeżości i orzeźwiającego charakteru. takich składników powstaje jedna z najlepszych wersji lemoniad. Lemoniada cytrynowo miętowa to jest to!
1. Limonkę i cytryny myjemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie jedną z cytryny rozkrawamy i wyciskamy z niej sok (uważamy, by pestki nie dostały się do soku). Przelewamy do dzbanka.
2. Dodajemy kostki lodu oraz listki świeżej mięty.
3. Połowę cytryny kroimy w plastry, a następnie na ćwiartki, dodajemy do dzbanka, limonkę kroimy w plasterki - przekładamy do pozostałych składników.
4. Całość zalewamy schłodzoną wodą mineralną, smacznego!