Przepis i sposób przygotowania na: Lemoniada arbuzowa
- orzeźwiający napój,
- koniecznie dodaj liście świeżej bazylii i mięty,
- lemoniada na bazie wody mineralnej gazowanej i zmrożonego arbuza,
1. Arbuza oczyścić z większych pestek. Pokroić w kostkę i zamrozić. Gdy arbuz jest już zamarznięty należy sparzyć cytrynę, z połowy wycisnąć sok. Druga połowę pokroić w plasterki.
2. Do dzbanka wrzucić listki mięty. Wlać 2 szklanki wody mineralnej (może być gazowana) i dodać cukier.
3. Wymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać sok z cytryny i plasterki cytryny. Zamieszać.
4. Wrzucić zamrożonego arbuza. Na koniec dodać listek bazylii. Zamieszać dokładnie. I po około 10-15 minutach podawać. (ja nie usuwałam białych pestek z arbuza, ponieważ przykrywka od dzbanka ma siteczko, przez które się one nie przedostają)