Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lemon curd

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryny 6 sztuk
jajko 6 sztuk
cukier 400 g
skrobia ziemniaczana 2 czubate łyżki
masło 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Lemon curd

Cytryny umyć, sparzyć, zetrzeć skórkę uważając aby nie zetrzeć białej, bo krem będzie gorzki. Następnie owoce przekroić na pół, wycisnąć sok. Skórkę i sok umieścić w garnku o grubym dnie, dodać cukier, wymieszać, dodać jajka oraz skrobię i intensywnie wymieszać aby nie było grudek. Można rózgą lub mikserem. Dodać masło. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aby krem się nie przypalił i jednolicie gęstniał. Gdy zacznie bulgotać, pogotować jeszcze 2 minuty, zdjąć z ognia i przelać do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcić. Z tej proporcji wychodzą mi 2 słoiki o poj. Ok. 400ml. Jeden zużywam do ciasta, a drugi, szczelnie zamknięty przechowuję w lodówce do ok. 2tygodni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 11.03.2014 18:08
dobry deserek :)
Seba 14.09.2013 08:30
Świetny przepis
Dorota59 20.08.2013 11:57
świetna propozycja
caralajna 13.08.2013 07:36
dobry lemon curd
Pietruszka 18.06.2013 17:38
fajnie wygląda
mic 31.05.2013 21:16
swietny pomysł, ja nie robiłem
Dorian 28.03.2013 20:03
super pomysl
Bernadeta1 04.03.2013 13:46
bardzo ciekawe,muszę zrobić
Łucja 02.02.2013 21:41
muszę zrobić :)
Gracer 01.02.2013 16:31
super
mysza75 01.02.2013 16:28
O jakie fajne :-)
Wacław 01.02.2013 13:48
pyszny taki deserek :)
fotoviderek 01.02.2013 12:35
Dobrze mieć takie pyszności w zapasie :)
Konczi 01.02.2013 12:06
pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak