Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekkie ciasto jogurtowe z galaretką i owocami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier 0,5 szklanki
olej 0,5 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
budyń śmietankowy 1 opakowanie
herbatniki 2 opakowania
jogurt grecki 1 duże opakowanie
owoce 1 wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Lekkie ciasto jogurtowe z galaretką i owocami

Spód blachy (25x25cm) lub tortownicy (średnica 24-26 cm) wyłożyć herbatnikami. Można je pokruszyć, by wypełnić wszystkie luki. Smarowanie blachy tłuszczem nie jest konieczne.

5 żółtek zmiksować z 1/4 szkl. cukru, 1/2 szkl. oleju, 1 cukrem wanilinowym, 1 dużym budyniem (w proszku!) oraz dwoma dużymi jogurtami greckimi.

5 białek utrzeć z 1/4 szkl. cukru na sztywną pianę. Dodać ją do masy jogurtowej i DELIKATNIE wymieszać.

Całość wlać do formy, delikatnie, bo herbatniki lubią zmieniać swoje położenie po zbyt gwałtownym wlaniu ciasta.

Piec ok. 45 min. w temp. 180 St. C z termoobiegiem.

Studzić w piekarniku (minimum 1,5 godziny). W czasie stygnięcia ciasto może troszkę upaść, co jest charakterystyczne chociażby dla serników.

W tym czasie, lub gdy upewnimy się, że ciasto jest już chłodne, można rozrobić galaretki i zostawić do powolnego ostygnięcia. Nie wkładać do lodówki.

Na wystudzonym cieście ułożyć owoce, zalać tężejącą galaretką.

Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krakowianka 25.09.2012 14:23
ale bym zjadła :)
Kasia36 25.09.2012 10:52
Wygląda znakomicie :)
Sylwia56
Sylwia56 25.09.2012 10:21
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak