Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekki puch

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jaja 5 szt
cukier 5 łyzek
mąka pszenna 4 łyżki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Warstwa serowa

serek homogenizowany 20 dag
serek mascarpone 25 dag
cukier puder 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
woda zimna 3 łyżki
mleko ciepłe 0,5 szkl
biała czekolada 8 kostek
czekolada deserowa 8 kostek

Warstwa śmietankowa

serek homogenizowany 20 dag
śmietanka 300 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
cukier puder 5 łyżek
woda zimna 3 łyżki
woda ciepła 0,5 szkl
kakao 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Lekki puch

Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut w tortownicy o średnicy 24 cm. Przekroić na pół.
Warstwa serowa:
Serek homogenizowany, serek mascarpone i cukier puder zmiksować. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i pozostawić na chwilę do napęcznienia, gdy to nastąpi, wlać do niej gorące mleko i dokładnie wymieszać, pozostawić do ostudzenia, co jakiś czas mieszając. Czekolady rozpuścić osobno nad parą wodną . Żelatynę dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać lekko ostudzoną czekoladę deserową, do drugiej - białą czekoladę, masy wymieszać. Łyżeczką nakładać masy na przemian na środek biszkopta, gdy zakryjemy całe dno, nakładamy kolejną warstwę w ten sposób, że na biały kleks nakładamy ciemny i na odwrót. Powierzchnię lekko wyrównać, całość schłodzić do zastygnięcia masy około godzinę.
Warstwa śmietankowa:
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, następnie dodać serek, wymieszać. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i pozostawić na chwilę do napęcznienia, następnie zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać, ostudzić. Ostudzoną żelatynę wlać do masy śmietankowej, dokładnie wymieszać. 2/3 masy przełożyć na zastygniętą warstwę serową. Do reszty masy dodać łyżeczkę kakao, dokładnie wymieszać. Masę z kakao wyłożyć na wierzch jasnej masy śmietankowej. Na wierzch dać biszkopt. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej całą dobę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 12.03.2015 10:15
świetne ciacho! :)
Ewelina1991 04.03.2015 14:57
prawdziwie lekkie
Aga-25 03.03.2015 15:01
rewelacyjne!
Michał2 02.03.2015 22:23
bardzo smaczne
Małgorzata Pin 02.03.2015 21:49
same pyszności.
eliza135 02.03.2015 18:29
pysznie wygląda
olkaaa 02.03.2015 16:50
chętnie spróbuję
AgaS10 02.03.2015 16:32
Superowe ciacho:)
Damiano
Damiano 02.03.2015 16:25
bardzo dobre
Marta1986 02.03.2015 16:11
bardzo smaczne
agnieszka214 02.03.2015 16:04
nabrałam smaku na takie ciacho
as28 02.03.2015 15:47
mniam mniam
jasiek 02.03.2015 15:14
takie super lekkie to ja lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak