Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekka zupka z lanymi kluseczkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na zupę

nóżki kurczaka 1 sztuka
woda zimna 2,5 litra
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
szalotka 1 sztuka
seler 1 mały kawałek
por 1 mały kawałek
kostka rosołowa 1 sztuka
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka
koperek 1 garść

Kluseczki

mąka pszenna 5 łyżek
jajko 1 sztuka
mleko 100 ml
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Lekka zupka z lanymi kluseczkami

Do garnka wlewamy zimną wodę. Nóżkę z kurczaka myjemy, ściągamy z niej skórę. Przekładamy do garnka. Warzywa myjemy obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do gotującego się rosołu. Gotujemy wszystko pod przykryciem przez 50 minut.Po tym czasie dodajemy kostkę rosołową oraz resztę przypraw. Na koniec w małym garnuszku rozrabiamy wszystkie składniki na kluseczki. Gdy już otrzymamy jednolitą masę wlewamy małym strumykiem na gotujący się rosól- ciąglemieszając. Dodajemy posiekany koperek. Zagotowywujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak