Przepis i sposób przygotowania na: Lekka zapiekanka wielowarzywna
- 6 średnich młodych ziemniaków (około 550g)
- 3 mięsiste pomidory
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 papryki pomarańczowej
- 200g fasolki szparagowej
(u mnie niestety dostępna tylko mrożona)
- 200g pieczarek
- 200 chudego boczku wędzonego
- mała smietana 12% (190g)
- 1 jajko
- łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- sól do smaku
Zaczęłam od ziemnków, umyłam je i gotowałam je w łupinach 30 min. Następnie po lekkim ostudzeniu obrałam i pokroiłam plastry. Boczek i pieczarki pokroiłam drobno i udusiałam bez dodatkowego tłuszczu. Fasolkę gotowałam 12 min., odcedziłam. Paprykę posiekałam w kostkę. Pomidory sparzyłam wrzątkiem i obrałam ze skóry, pokroiłam na ćwierćplastry.
Śmietanę, jajko, tymianek, musztardę i sól wymieszałam razem. Warzywa przełozyłam do miski i lekko wymieszałam, dodałam masę śmietanową i ponownie wymieszałam.
Formę (28cm) nie smarowałam niczym bo chciałam by warzywa troszkę się spiekły co nadaje potrawie wyraźnego smaku. Piekłam w piekarniku (gazowym) 30 minut w 210 stopniach. Na zapiekankę dla Babci i męża posypałam odrobinę startym żółtym serem.
Smacznego