Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Legumina z kartoflanej mąki

5.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na leguminę

jajko 10 szt
cukier 100 g
migdały 20 szt
mąka ziemniaczana 60 g
masło 1/2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól

Składniki na sos waniliowy

śmietana kremowa 30% 1 1/2 szklanki
cukier 100 g
laska wanilii 1 szt

Porada

Ja zamiast śmietanki 30% dodałam słodką śmietankę 12%, ziarenka wanilii i 3 łyżki wiśniowego dżemu. :) To jest przepis z zeszytu babci - z podanej porcji wychodzi ok. 10-12 kokilek. Więc leguminę można przygotować z połowy składników.

Przepis i sposób przygotowania na: Legumina z kartoflanej mąki

Przygotowanie leguminy:
10 żółtek utrzeć z 100 g cukru tak, aby żółtka zbielały. Migdały posiekać i dodać do żółtek, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać do żółtek i wymieszać. Na koniec łyżka po łyżce dodać mąkę ziemniaczaną. Foremki/kokilki wysmarować masłem i posypać bułką tartą, przelać jajeczną masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni na ok. 20 minut (piec do tzw. suchego patyczka).

Przygotowanie sosu waniliowego:
Śmietankę lekko ubić (ma być półpłynna). Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, łyżeczkę zebrać ziarenka i dodać do śmietany.

Ja zamiast śmietanki 30% dodałam słodką śmietankę 12%, ziarenka wanilii i 3 łyżki wiśniowego dżemu. :)

Upieczone leguminy wyłożyć na talerzyki. Można je przeciąć nożem na poł jak placki biszkoptowe i przełożyć sosem waniliowym lub polać po wierzchu.

Od razu podawać!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzut 25.01.2015 19:07
fajny przepis
Wiktoria29 25.01.2015 17:25
bardzo apetyczne zdjęcia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak