LECZO Z MORTADELĄ I KURKAMI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mortadela

    1 kg.
  • papryka czerwona

    1 kg.
  • kurki

    0,5 kg.
  • olej

    1 szklanka
  • pieprz

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt.
  • ziele angielskie

    do smaku
  • przecier pomidorowy

    1 łyżka
  • woda

    2 litry
  • fasola szparagowa

    0,5 kg.
  • cebula

    6 szt.
  • ketchup pikantny

    3 duże łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy szklankę oleju, dorzucamy cebulę pokrojoną i dusimy do momentu aż będzie miękka, następnie dodajemy pociętą w paski mortadelę i dodajemy przyprawy (ziele angielskie z 5 szt. i ze dwa liście laurowe)i dusimy dalej mieszając co chwilkę,po ok. 15min. dodajemy umyte w całości kurki,fasolkę szparagową i pokrojona w paski paprykę, mieszamy wszystko razem (dodajemy pieprz, sól, paprykę słodką i ostrą) następnie po podduszeniu dolewamy wodę i dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy, gdy się już zagotuje zabielamy całość odrobiną dobrze roztrzepanej mąki, bądź śmietaną. na koniec dodaje odrobinę pietruszki zielonej. SMACZNEGO

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 18.10.2014 16:05
ciekawy przepis
ppaulina 15.10.2014 12:08
ciekawy pomysł z tą mortadelą
TOTEK 22.11.2012 11:28
ciekawe i smaczne zapewne :)
Poison1988 17.11.2012 11:26
ale widoczek...ale to musi smakować :)
ewelina/bunia 16.11.2012 20:24
pycha
AURELKA 13.11.2012 18:22
nie myślałam ze mortadelę można dodać do leczo , super pomysł
cooleczka 10.11.2012 20:37
ciekawa propozycja
Simeo 10.11.2012 20:33
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat