Leczo z cukinii z mięsem mielonym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Nasze ulubione letnie danie, świeża młoda cukinia i mięso mielone.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na leczo:

  • cukinia

    1 kilogram
  • mięso mielone

    0.5 kilograma
  • cebule

    2 sztuki
  • papryka zielona

    2 sztuki
  • pomidor

    1 sztuka
  • pasta pomidorowa

    250 mililitrów
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    2 szczypty
  • bazylia świeża

    6 liści
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • cukier

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule grubo siekamy, cukinię, papryki i pomidor kroimy w średnią kostkę. Pasta pomidorowa powinna być dobrze doprawiona: czosnkiem, bazylią, cukrem, cytryną, jeśli takiej nie macie leczo trzeba będzie doprawić tymi składnikami. Na dużej patelni przesmażamy mięso z dodatkiem oleju aż straci czerwony kolor. Podsmażone mięso zgarniamy na jedną połowę, dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Przygotowujemy duży szeroki garnek, przekładamy do niego zawartość patelni, dodajemy cukinię z papryką, mieszamy i dusimy pod przykrywką około 10 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Potem dodajemy sproszkowane papryki, pomidor, mieszamy i gotujemy 1-2 minuty. Po tym czasie wlewamy pastę pomidorową, mieszamy, przykrywamy i co chwilę mieszając gotujemy jeszcze 10 minut. Pod koniec dodajemy świeżą bazylię, sól, pieprz.

KORAL
Miałam domową pastę pomidorową z przyprawami i lepiej użyć takiej już przyprawionej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat