Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łazanki z makiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 20 dag
miód 4 łyżki
rodzynki 4 łyżki
jajko 4 szt
mąka 3 szklanki
woda 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Łazanki z makiem

Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. pół godziny.
Studzimy go i odsączamy, po czym mielimy maszynką do mięsa trzykrotnie.

Rodzynki sparzamy wrzątkiem, odsączamy

Miód rozpuszczamy na niewielkim ogniu (im, krócej tym lepiej, bo miód w dużej temperaturze traci swoje właściwości). Mieszamy mak z miodem i rodzynkami.

Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, wbijamy do niego jajka. Wyrabiamy starannie . Ciasto powinno być dość twarde ale elastyczne.jeśli więc jest za twarde - dodajemy odrobinkę wody, jeśli za miękkie-odrobinkę mąki. Kiedy przestanie się lepić do rąk i będzie gładziutkie,odstawiamy je na parę minut, aby odpoczęło.

Na posypanym mąką blacie wałkujemy ciasto bardzo cienko. Kroimy na paseczki o szerokości 1,5-2 cm. Paseczki tak kroimy na kawałki w kształcie rombów.

Gotujemy łazanki w osolonym wrzątku. Odcedzamy na durszlaku. Mieszamy z masą makową.
Ja posypałam je z wierzchu kawałeczkami orzechów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak