Przepis i sposób przygotowania na: Łazanki z makiem
Studzimy go i odsączamy, po czym mielimy maszynką do mięsa trzykrotnie.
Rodzynki sparzamy wrzątkiem, odsączamy
Miód rozpuszczamy na niewielkim ogniu (im, krócej tym lepiej, bo miód w dużej temperaturze traci swoje właściwości). Mieszamy mak z miodem i rodzynkami.
Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, wbijamy do niego jajka. Wyrabiamy starannie . Ciasto powinno być dość twarde ale elastyczne.jeśli więc jest za twarde - dodajemy odrobinkę wody, jeśli za miękkie-odrobinkę mąki. Kiedy przestanie się lepić do rąk i będzie gładziutkie,odstawiamy je na parę minut, aby odpoczęło.
Na posypanym mąką blacie wałkujemy ciasto bardzo cienko. Kroimy na paseczki o szerokości 1,5-2 cm. Paseczki tak kroimy na kawałki w kształcie rombów.
Gotujemy łazanki w osolonym wrzątku. Odcedzamy na durszlaku. Mieszamy z masą makową.
Ja posypałam je z wierzchu kawałeczkami orzechów.