Łazanki z kapustą i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron niekoniecznie \"łazanki\" mogą być kokardki, świderki, kolanka

    40 dag
  • kapusta kwaszona

    50 dag
  • pieczarki

    40 dag
  • cebula

    1-2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę dobrze płukamy, odciskamy i wrzucamy o gotującej się wody.
Gotujemy ok. 20 minut.
Odcedzamy, studzimy, odciskamy i siekamy na drobniej nożem.
Makaron gotujemy al\'dente.
Odcedzamy.

Pieczarki oczyszczamy, dokładnie płuczemy, kroimy na plastry.
Drobno pokrojoną cebulę zrumieniamy na oleju, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy na złoty kolor.
Gdy pieczarki będą już gotowe dodajemy do nich kapustę i dusimy ok 10-15 minut, dodając przyprawy.

Doprawiamy solą i pieprzem, majerankiem i dusimy około 15 min pod przykryciem.
Żaroodporne naczynie smarujemy olejem, układamy na nim warstwami łazanki, kapustę z pieczarkami i cebulą.

Mieszamy wszystko i jeszcze raz doprawiamy do smaku.
Zapiekamy w piekarniku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Niunia 19.11.2012 16:28
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat