Lazanie z serem i szpinakiem

Lazanie z serem i szpinakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • opakowania lasagne

    1/2
  • świeżego szpinaku

    1kg
  • twardego żółtego sera

    20 dag
  • średniej cebuli

    1 szt
  • bazylia świeża

    1 łyżeczka
  • mąki przennej

    4 łyżki
  • ząbki czosnku

    2
  • mleko

    1 szkl
  • jaja

    3
  • oliwy z oliwek

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • gałki muszkatołowej

    1,2
  • masła

    3 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE:
Szpinak umyj, oddziel liście i posiekaj. Cebule drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Gdy bedzie miękka, oprósz łyżką mąki i podsmaż. Do cebuli dodaj szpinak i bazylię. Wlej kilka łyżek mleka, dopraw do smaku i duś 5 minut. Roztrzepanymi jajkami zalej farsz na patelni i mieszaj, dopóki jajka sie nie zetną. Przygotuj sos beszamelowy: w garnku rozpuść 2 łyżki masła, dodaj 2 łyżki mąki, chwile mieszaj, podgrzewając. Następnie dodawaj powoli pozostałe mleko, cały czas mieszając, aby otrzymać konsystencję sosu. Przypraw solą, pieprzem i czosnkiem. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Układaj na zimnę płaty lazanij, smarując je sosem beszamelowym, i farsz szpinakowy. Całość zalej resztą sosu, posyp startym żółtym serem. Zapiekaj 30-40 minut, aż makaron bedzie miękki. Możesz podawać z sosem pomidorowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kate131 23.09.2011 10:17
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat