Lazania z klopsikami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

klopsy

  • mięso mielone wieprzowe

    1 kg
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku

sos pomidorowy

  • pomidory krojone z puszki

    2 puszki
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżka
  • oregano

    1 łyżka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżka
  • Czosnek suszony Prymat

    1-2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • sól do smaku

dodatkowo

  • sos beszamelowy

  • makaron lasagne

  • ser żółty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Klopsy : Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, dodajemy czosnek przeciśnięty pzrez praskę, masę mięsną dokładnei wyrabiamy. Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki, smażymy je na rozgrzanym oleju.
Sos pomidorowy : Pomidory z puszki miksujemy dodajemy przyprawy i gotujemy. Do sosu wrzycamy klopsy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
W naczyniu żaroodporym dno smarujemy sosem beszamelowym, układamy makaron, na makaron klopsy z sosem pomidorowym, następnie sos beszamelowy, posypujemy startymm serem żółtym i przykrywamy makaronem. Czynność powtarzamy . Na ostatnią warstwę makaronu wykładamy sos beszamelowy, całość posypujemy startym serem żółtym. Wkładmay do piekarnika temperatura 180 stopni ok 50 min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 30.03.2017 19:57
smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat