Przepis i sposób przygotowania na: Lazania (Lasagne)
Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i przez chwilę smażyć cebulę i czosnek. Następnie dodać mięso, oregano, bazylię i smażyć na dużym ogniu (cały czas mieszać), aby się rozdrobniło. Dodać pomidory z puszki razem z zalewą, przyprawić pieprzem i solą do smaku, zagotować.
sos:
Masło włożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu, dodać mąkę, cały czas mieszać, aż powstanie gęsta masa.
Zdjąć z gazu i dodać mleko, zagotować (pilnować by nie przypalić). Przyprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Sos powinien mieć konsystencję dość rzadkiego budyniu, swobodnie się rozsmarowywać, ale nie rozpływać, jeśli jest za gęsty dodać więcej mleka.
Składanie:
Dno i boki naczynia posmarować tłuszczem.
Na spód wyłożyć płaty lazanii przygotowanej zgodnie z przepisem na opakowaniu. U mnie była taka, której nie trzeba wcześniej obgotowywać.
Makaron posmarować sosem, na to farsz, a na farsz cienka warstwa tartego sera i znów makaron, sos, farsz, ser. W zależności jak duże mamy naczynie, to mięsa powinno wystarczyć na 2 - 3 warstwy. U mnie było 2 warstwy mięsa i wykorzystałam 1/2 opakowania lazanii o wadze 500 g.
Lazanię można również zrobić w kilku mniejszych naczyniach żaroodpornych, takich na jedną porcję.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, około 45 - 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić widelcem, czy makaron jest miękki na wszystkich warstwach.
Przed podaniem chwilę odczekać, wtedy będzie lepiej się nakładała. Bardzo smaczna jest, również na drugi dzień po podgrzaniu.