Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lawendowe ciasteczka

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 120 gram
jajko 1 sztuka
cukier puder 35 gram
masło 35 gram
lawenda 0,5 suszona

Przepis i sposób przygotowania na: Lawendowe ciasteczka

Przepis znalazłam w książce kucharskiej " Kuchnia śródziemnomorska"

Do miski wsypać mąkę i masło, opuszkami palców zagniatać ciasto tak aby wyglądało jak okruszki chleba. Dodać cukier puder i wymieszać.
Jajko roztrzepać i wlać do mąki, dodać posiekaną lawendę i zagnieść miękkie ciasto.

Wyłożyć na stolnicę i wykrawać foremką ciasteczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i piec w 180' przez 10 minut.

W książce piszą jeszcze żeby posmarować ciasteczka lukrem i posypać świeżymy kwiatami lawendy, ale ja już tego nie robiłam :-)

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 21.07.2013 21:52
uwielbiam lawendę ale w kuchni jeszcze jej nie stosowałam no ale wszystko przede mną, bo w piątek zakupiłam piękną kwitnącą sadzonkę, a jak pachnie....
Stenka 03.07.2013 09:07
ciekawy przepis
Magula 21.06.2013 10:20
ja nigdy nie robiłam z dodatkiem lawendy, ciekawa jestem smaku
Olga_SK 21.06.2013 09:25
Uwielbiam dodatek lawendy! Ja najczęściej dodaję do muffinek cytrynowych :)
Mniam 21.06.2013 07:21
Ciekawa jestem smaku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak