Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łatwy Makowiec

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
kasza manna 3/4 szklanki
cukier 1 szklanka
margaryna 1/2 kostki
śmietana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jaja 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Łatwy Makowiec

Składniki potrzebne do Masy Makowej:
* 1 puszka masy makowej (850g)
* 2 białka
* 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

1. Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę manną i cukier, dodajemy jajka, żółtka i roztopioną margarynę. Ucieramy gładkie ciasto. Trochę ciasta odkładamy a resztę wykładamy na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

2. Z dwóch białek ubijamy sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z masą makową i bułką tartą. Masę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy.

3. Z odłożonego ciasta łyżką układamy na masie makowej cieniutkie paseczki. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Po upieczeniu makowiec dekorujemy białym lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 10.01.2013 22:03
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak