Przepis i sposób przygotowania na: Łatwy Makowiec
* 1 puszka masy makowej (850g)
* 2 białka
* 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
1. Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę manną i cukier, dodajemy jajka, żółtka i roztopioną margarynę. Ucieramy gładkie ciasto. Trochę ciasta odkładamy a resztę wykładamy na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
2. Z dwóch białek ubijamy sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z masą makową i bułką tartą. Masę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy.
3. Z odłożonego ciasta łyżką układamy na masie makowej cieniutkie paseczki. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Po upieczeniu makowiec dekorujemy białym lukrem.