Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łatwe faworki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna 10 dag
żółtko jajek 3 szt
mąka 35 dag
kwaśna śmietana 3-4 łyżki
cukier puder do posypania
olej do smażenia
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Łatwe faworki

Do mąki dodajemy drobno posiekaną margarynę. Rozcierając dodajemy żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na desce na grubość 0,5 cm. Następnie ciasto tniemy na paski o długości 15 cm. Każdy pasek rozcinamy na środku. Przez rozcięcie przekładamy jeden koniec paska. Ciasto wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy faworki się zarumienią wyjmujemy je z garnka i kładziemy na bibułę, żeby odsączyć tłuszcz. Na talerzu posypujemy je cukrem pudrem i odstawiamy do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Neetka90 10.07.2011 11:25
świetne!
katarzynka455 25.05.2011 09:38
wyglądają smacznie
Tomasz17 03.05.2011 10:10
bardzo dobre
Krystyna32 16.04.2011 08:04
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak