Łatwe faworki

Łatwe faworki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    10 dag
  • żółtko jajek

    3 szt
  • mąka

    35 dag
  • kwaśna śmietana

    3-4 łyżki
  • cukier puder

    do posypania
  • olej

    do smażenia
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Łatwe faworki

Do mąki dodajemy drobno posiekaną margarynę. Rozcierając dodajemy żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na desce na grubość 0,5 cm. Następnie ciasto tniemy na paski o długości 15 cm. Każdy pasek rozcinamy na środku. Przez rozcięcie przekładamy jeden koniec paska. Ciasto wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy faworki się zarumienią wyjmujemy je z garnka i kładziemy na bibułę, żeby odsączyć tłuszcz. Na talerzu posypujemy je cukrem pudrem i odstawiamy do wystygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Neetka90 10.07.2011 11:25
świetne!
katarzynka455 25.05.2011 09:38
wyglądają smacznie
Tomasz17 03.05.2011 10:10
bardzo dobre
Krystyna32 16.04.2011 08:04
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat