Przepis i sposób przygotowania na: Łatwa, smaczna drożdżówka z pachnącymi cynamonem jabłkami i lukrem kakaowym
Przygotowanie:
Do miękkich jabłek dodać rzadki dżem (mój domowy śliwkowo-jabłkowy, jeśli jest gęsty to wymieszać z wodą na rzadki), wsypać cynamon, cukier, kisiel i mieszając zagotować do zagęszczenia jabłek, dobrze wystudzić.
Drożdże wymieszać w misie robota z 1 łyżką cukru, mąki i 1/2 szklanki mleka ciepłego i odstawić na 30 minut.
Do mleka włożyć masło i podgrzać do stopienia masła, wystudzić na letnie.
Do zaczynu drożdżowego wsypać przesianą mąkę, sól, utarte żółtka, wlać mleko z masłem letnie i hakiem robota wyrabiać na dość gęste ciasto około 8 minut.
Piekarnik nagrzany na 180°C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, pod koniec można nakryć papierem do pieczenia aby się nie przypiekł wierzch za mocno.
Wystudzone dobrze ciasto (masa kisielowa musi stężeć), formę nakryć talerzem i obrócić, spód jest wierzchem ciasta.