Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

lasagne zielone

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak mrożony 40 dkg
pieczarki 20 dkg
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
oliwa 1 łyżka
śmietana 100 gram
sól
sos
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko zagęszczone 350 gram
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat
gałka muszkatołowa szczypta
makaron lasagne
żółty ser starty 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: lasagne zielone

Szpinak rozmrażamy,pieczarki oczyszczamy i kroimy na cienkie plasterki,cebulę i czosnek drobno siekamy i lekko podsmażamy na oliwie,dodajemy szpinak oraz pieczarki i dusimy jeszcze 5 min,przyprawiamy solą i pieprzem.Przygotowujemy sos beszamelowy,masło topimy dodajemy mąkę lekko przyrumieniamy mieszając,wlewamy mleko zagęszczone,doprawiamy solą i pieprzem i gałka,doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.Na dnie żaroodpornej formy układamy równą warstwą część mieszanki ze szpinaku i pieczarek,smarujemy częścią sosu i przykrywamy warstwą makaronu,następnie układamy następne warstwy aż do wyczerpania składników,wierzch posypujemy serem.Zapiekamy 45 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 10.06.2011 22:28
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak