lasagne zielone

lasagne zielone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak mrożony

    40 dkg
  • pieczarki

    20 dkg
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    1 łyżka
  • śmietana

    100 gram
  • sól

  • sos

  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • mleko zagęszczone

    350 gram
  • sól do smaku

  • pieprz biały Prymat

  • gałka muszkatołowa

    szczypta
  • makaron lasagne

  • żółty ser starty

    50 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak rozmrażamy,pieczarki oczyszczamy i kroimy na cienkie plasterki,cebulę i czosnek drobno siekamy i lekko podsmażamy na oliwie,dodajemy szpinak oraz pieczarki i dusimy jeszcze 5 min,przyprawiamy solą i pieprzem.Przygotowujemy sos beszamelowy,masło topimy dodajemy mąkę lekko przyrumieniamy mieszając,wlewamy mleko zagęszczone,doprawiamy solą i pieprzem i gałka,doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.Na dnie żaroodpornej formy układamy równą warstwą część mieszanki ze szpinaku i pieczarek,smarujemy częścią sosu i przykrywamy warstwą makaronu,następnie układamy następne warstwy aż do wyczerpania składników,wierzch posypujemy serem.Zapiekamy 45 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ania67

10.06.2011 22:28
ekstra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat