Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z łososiem.
W rondlu na małym ogniu, rozpuść masło. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj z masłem drewnianą łyżką, na gładką masę- delikatnie gotuj 2-3 min, cały czas mieszając. Następnie wlej mleko, cały czas mieszając-gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.Dopraw sos solą i białym pieprzem.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Rozgrzej na patelni olej i smaż chwilę cebulę, dodaj pomidory i gotuj przez około 10 minut na małym ogniu . Sos pomidorowy wymieszaj z pesto i dopraw solą i pieprzem.
Na dno natłuszczonego naczynia do zapiekania (20 x 30 cm) wyłóż 4 płaty lazanii-posmaruj sosem pomidorowym i ułóż połowę wędzonego łososia-następnie pokryj wszystko 1/4 sosu beszamelowego.
Połóż kolejne 4 płaty makaronu- rozprowadź sos pomidorowy i pokrojonego w plastry łososia.
Posmaruj znów sosem beszamelowym i przykryj 4 płatami makaronu.
Na makaronie rozprowadź resztę sosu pomidorowego- na sos wyłóż pozostałe plastry wędzonego łososia i polej resztą sosu beszamelowego. Wierzch lazanii udekoruj serem i piecz w piekarniku około 35-40 minut (do momentu aż makaron zmięknie).
Smacznego :)