Lasagne z łososiem.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z łososia

    250 g
  • łosoś wędzony plastry

    200 g
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • pomidory krojone z puszki

    400 g
  • lasagne

    12 płatów
  • masło

    50 g
  • mleko

    500 ml
  • mąka

    50 g
  • ser do posypania lasagne

  • sól do smaku

  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • pesto czerwone

    4 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotuj sos beszamelowy:
W rondlu na małym ogniu, rozpuść masło. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj z masłem drewnianą łyżką, na gładką masę- delikatnie gotuj 2-3 min, cały czas mieszając. Następnie wlej mleko, cały czas mieszając-gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.Dopraw sos solą i białym pieprzem.

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Rozgrzej na patelni olej i smaż chwilę cebulę, dodaj pomidory i gotuj przez około 10 minut na małym ogniu . Sos pomidorowy wymieszaj z pesto i dopraw solą i pieprzem.

Na dno natłuszczonego naczynia do zapiekania (20 x 30 cm) wyłóż 4 płaty lazanii-posmaruj sosem pomidorowym i ułóż połowę wędzonego łososia-następnie pokryj wszystko 1/4 sosu beszamelowego.

Połóż kolejne 4 płaty makaronu- rozprowadź sos pomidorowy i pokrojonego w plastry łososia.

Posmaruj znów sosem beszamelowym i przykryj 4 płatami makaronu.

Na makaronie rozprowadź resztę sosu pomidorowego- na sos wyłóż pozostałe plastry wędzonego łososia i polej resztą sosu beszamelowego. Wierzch lazanii udekoruj serem i piecz w piekarniku około 35-40 minut (do momentu aż makaron zmięknie).

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adam1f 17.02.2014 23:14
super przepis
fotoviderek 06.02.2014 19:41
Bardzo apetyczne :)
aniagdz 06.02.2014 18:55
no bardzo ciekawy pomysł;)
Kuchenka 06.02.2014 17:51
fajne danie :)
Krzysztof15 06.02.2014 17:26
bardzo pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat