Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
białych szparagów
400 g -
pomidorów concasse (miąższ pokrojony w kostkę
2 sztuki -
pokrojonej w kostkę szalotki
2 sztuki -
masła
3 łyżki -
mąki
2 łyżki -
mleko
1 szklanka -
śmietany 36%
100 ml -
białego wina
100 ml -
ugotowanego makaronu lasagne
9 płatków -
sok z cytryny
- - -
przyprawy do spaghetti Prymat
1 sztuka -
łosoś filet
200 g -
parmezan starty
50 g -
Pieprz czarny mielony Prymat
- - -
sól
- -
Przepis i sposób przygotowania Lasagne z białymi szparagami, pomidorami i łososiem norweskim
Na maśle zeszklić szalotkę, dodać mąkę i podsmażyć ciągle mieszając. Następnie wlać mleko oraz śmietanę i cały czas mieszając zagotować. Dodać białe wino, sok z cytryny, przyprawę do spaghetti Prymat, sól oraz pieprz i całość gotować jeszcze kilka minut.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem, dno wyłożyć 3 płatkami makaronu lasagne, na nim ułożyć warstwę pomidorów, szparagów i łososia. Całość polać częścią sosu, a następnie wszystkie czynności powtórzyć dwukrotnie. Lasagne posypać świeżo tartym parmezanem i piec 40 minut w temperaturze 180ºC.
Komentarze (25)
Załaduj więcej komentarzy (15)