Lasagne di carne

Lasagne di carne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • makaron lasagne

    12 płatów
  • cielęcina

    250 g
  • wieprzowina

    250 g
  • wątróbka drobiowa

    100 g
  • cebule

    2
  • ząbki czosnku

    3
  • parmezan starty

    100 g
  • jajko

  • bazylia świeża

    kilkanaście listków
  • rozmaryn świeży

    1/2 łyżeczki
  • bulion drobiowy

    250 ml
  • masło

    1 łyżka
  • oliwa

    3 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
  • sól i pieprz

  • przecier pomidorowy

    400 ml

Sos pomidorowy

  • pomidory pelati

    1 puszka
  • cebula

  • ząbki czosnku

    3
  • oliwa

    2 łyżki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz

Sos beszamelowy

  • masło

    50 g
  • mąka

    50 g
  • mleko 3,2%

    150 ml
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pokroiłem mięso i wątróbki, oprószyłem mąką i usmażyłem na 2 łyżkach oliwy.
Na pozostałej oliwie zeszkliłem posiekaną cebulę, czosnek i rozmaryn. Wszystko przełożyłem do rondla, dusiłem godzinę, co jakiś czas podlewałem bulionem. Przestudziłem, przepuściłem dwa razy przez maszynkę. Dodałem stopione masło, jajko i pokrojoną bazylię , przyprawiłem. Farsz starannie wyrobiłem (powinien być ścisły). Ugotowałem płaty latanii. Posmarowałem rozłożone„dachówkowo” płaty latanii. Zwinąłem w rulon, ułożyłem w naczyniu żaroodpornym. Zrobiłem beszamel : mąkę zasmażyłem na maśle, wlałem zimne mleko, stale mieszając, podgrzewałem, aż sos zgęstniał. Przyprawiłem do smaku.
Wcześniej przygotowałem sos pomidorowy. Zeszkliłem cebulę na oliwie, dodałem zmiażdżony czosnek i paprykę. Smażyłem ok. minutę, dodałem pomidory i wlałem ¼ szklanki wody. Dusiłem, aż sos zgęstniał , dodałem bazylię i przyprawy do smaku.
Przygotowaną latanię polałem sosem beszamelowym, skropiłem sosem pomidorowym, posypałem startym parmezanem. Zapiekałem ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przed podaniem polałem resztą sosu pomidorowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 14.01.2015 09:14
super smacznie sie zapowiada
Ankha 13.01.2015 21:09
Cudne danie, szkoda że tak pracochłónne
malaczarna23 13.01.2015 20:33
obiadek -rewelacja:)
Aleksandra/Olcia 13.01.2015 19:08
mmm ale smakowita
IKrakowianka 13.01.2015 19:06
bardzo smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat