Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne
Na innej patelni wsypać szpinak (pół paczki najlepiej takiego w listkach, a nie rozdrobionego na miazgę) i podsmażyć mieszając z jogurtem naturalnym. Przyprawić solą i pieprzem.
W rondelku przygotować sos. Roztopić masło i dodać mąkę, gdy się połączą, stopniowo dolewać mleko-ciągle mieszając. Jak powstanie gęsty sos- doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na dno naczynia żaroodpornego wylać kilka kropli oliwy z oliwek i ułożyć warstwę makaronu lasagne (wybrać taki, którego nie trzeba gotowac przed pieczeniem). Następnie wartstwa mięsa, polac sosem i przykryć makaronem. Potem mięso, sos i makaron, mięso, sos, makaron. Potem szpinak, sos, makaron i na wierzch na makaron sos, potem plastry żółtego sera i pokrojony w plastry pomidor.
Piec w 180 stopniach ok 30 minut