Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Langos ziemniaczany z czosnkiem, śmietaną i serem.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
mleko 350 ml
drożdże 3 dag
ziemniaki ugotowane 3 szt
ser żółty
śmietana 18 proc
cukier 1 szczypta
sól 4 ząbki
ząbek czosnku
olej
woda ciepła 0,75 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Langos ziemniaczany z czosnkiem, śmietaną i serem.

Kroki postępowania

1
Robimy zaczyn, kiedy rośnie gotujemy ziemniaki lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia.
Ziemniaki mielimy lub dobrze rozdrabniamy na puree.
Łączymy mąkę, ziemniaki, zaczyn, 1 łyżeczkę oleju, sól, resztę mleka dodajemy stopniowo i zagniatamy nieklejące się ciasto. Odstawiamy na 1 h.
Krok 1 - Langos  ziemniaczany z czosnkiem, śmietaną i serem. foto
2
Przygotowujemy miksturę do smarowania lanoszy. Przeciśnięte 3-4 ząbki czosnku dodajemy do ¾ szklanki ciepłej przegotowanej wody z solą i pieprzem. Mikstura powinna być pikantna.
Krok 2 - Langos  ziemniaczany z czosnkiem, śmietaną i serem. foto
3
Wyrośnięte ciasto
Krok 3 - Langos  ziemniaczany z czosnkiem, śmietaną i serem. foto
4
dzielimy na małe porcje i rozciągamy palcami na dosyć duże placki o grubości palca. Środek powinien być cieńszy niż boki.
Krok 4 - Langos  ziemniaczany z czosnkiem, śmietaną i serem. foto
5
Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na rumiano
Krok 5 - Langos  ziemniaczany z czosnkiem, śmietaną i serem. foto
6
rumiano i osączamy na papierowym ręczniku.
Usmażone przykrywamy ściereczką, aby nie wystygły.
Krok 6 - Langos  ziemniaczany z czosnkiem, śmietaną i serem. foto
7
I teraz możemy poszaleć. Langosze pędzlujemy miksturą wodno-czosnkową, smarujemy śmietaną ,posypujemy startym serem, raczej ostrym, składamy na pół i „Jo etuagyat!”
Krok 7 - Langos  ziemniaczany z czosnkiem, śmietaną i serem. foto
8
Można jeść tylko z czosnkiem, ale też „na bogato” tak jak pizzę.
Langosze możemy podawać z widelcem i nożem .
Krok 8 - Langos  ziemniaczany z czosnkiem, śmietaną i serem. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 10.09.2014 22:36
Ładnie wyglądają i naprawdę są udane, też lubię najbardziej tę wersję.
Bernadeta1 10.09.2014 18:23
Ale pysznie wygląda
Rysia 10.09.2014 14:58
Lubię tę wersję langoszy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak