Lane kluseczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    2 szt
  • żółtka jaj

    4 szt
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na każde jajko biorę 2 pełne łyżki mąki. Całe jajka i same żółtka wbijamy do miseczki, dodajemy sól, rozbijamy je na pianę, a następnie dodajemy mąkę i miksujemy, aż na cieście powstaną pęcherzyki powietrza. Przygotowujemy czysty woreczek foliowy, przekładamy do niego ciasto i w dolnym rogu nożyczkami odcinamy rożek. Szerokość odciętego rożka może być różna od całkiem wąskiego - cieniutkie kluseczki, a im więcej odetniemy, tym grubsze będą kluseczki. Na przygotowaną ( wg ilości osób) porcję wrzącego ugotowanego wg własnego sprawdzonego przepisu -przecedzonego rosołu, czystej zupy, bądź mleka - wyciskamy ciasto i gotujemy ok 3 - 4 minut.. Porcjujemy na talerze, posypujemy posiekaną zieleniną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
szajba2 03.06.2011 19:46
lubię wszelkie kluski ale za takimi akurat nie przepadam
Barbara55 02.06.2011 16:16
nie lubię lanych
kielcok1 11.05.2011 15:42
lubię lać wodę to i z kluseczkami dam radę
rakow2 07.02.2011 15:33
można polać
wiktor188 13.10.2010 21:00
proste jak zawsze
marzencia2007 12.10.2010 16:42
jakos nie lubie lanych klusek...
ben-ka 08.10.2010 09:37
Pamiętam,że kiedyś robiłam kluski lane a ciasto na wrzątek lałam przez widelec/
jolajka 20.09.2010 07:43
super sposób, muszę go wypróbować
ben-ka 03.09.2010 16:15
Jak ja dawno nie robiłam lanych klusek!!!!!
Ewa111 14.07.2010 21:09
pyszne kluseczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat