Łamańce z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto: mąka

    25 dag
  • masło roślinne

    10 dag
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • cukier

    5 dag
  • Masa makowa: mak

    2 szklanki
  • miód płynny

    1 szklanka
  • orzechy włoskie

    po 10 dag
  • rodzynki

    po 10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z masła, mąki, żółtek i cukru zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować, pokroić na romby i upiec w mocno nagrzanym piekarniku. Mak ugotować, osączyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę. Do maku dodać miód i utrzeć na jednolitą masę. Do masy makowej dodać alkohol oraz bakalie, dokładnie wymieszać. Masę makową przełożyć do slaterki i dekoracyjnie powtykać w nią upieczone łamańce. Jest to potrawa świąteczna na Boże Narodzenie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat