Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
wiśnie bez pestek
0,7 l słoik -
mąka
1 2/3 szklanki -
cukier waniliowy
1 opakowanie -
cukier
0,5 szklanki -
jajko
5 -
margaryna
250 g -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
mleko
4 łyżki -
kakao
2 łyżeczki -
Krem:
-
mleko
1,5 szklanki -
mąka pszenna
2 łyżki -
mąka ziemniaczana
2 łyżki -
cukier waniliowy
1 opakowanie -
cukier
2-3 łyżki -
masło
2/3 kostki -
spirytus
25 g
Sposób przygotowania
Na blachę wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia, wysypujemy odsączone wiśnie. Przykrywamy je ciastem – najpierw jasnym a następnie ciastem ciemnym.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut w temp. 180˚C.
Krem: do rondelka wlać mleko, odlać w kubek nie całe pół szklanki. Do rondelka dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać i zagotować. Pozostałe mleko rozrobić z mąkami. Wlać do zagotowanego mleka i zrobić gęsty budyń. Przestudzić go.
Masło mikserem rozrobić na puszystą masę. Dodać do niego budyń. W czasie ubijania dodać spirytus.
Po ostudzeniu ciasta wylać na niego przygotowany krem budyniowy. Można z wierzchu pokropić rozpuszczoną czekoladą mleczną lub posypać kakao
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się