Łaciaty placek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiśnie bez pestek

    0,7 l słoik
  • mąka

    1 2/3 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • cukier

    0,5 szklanki
  • jajka

    5
  • margaryna

    250 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • mleko

    4 łyżki
  • kakao

    2 łyżeczki
  • Krem:

  • mleko

    1,5 szklanki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • cukier

    2-3 łyżki
  • masło

    2/3 kostki
  • spirytus

    25 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać następnie do nich po kolei jajka. Następnie dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Dobrze wymieszać. Rozdzielić ciasto na dwie równe części. Do jednej z nich wsypać kakao i mleko (4 łyżki) i dokładnie wymieszać.

Na blachę wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia, wysypujemy odsączone wiśnie. Przykrywamy je ciastem – najpierw jasnym a następnie ciastem ciemnym.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut w temp. 180˚C.

Krem: do rondelka wlać mleko, odlać w kubek nie całe pół szklanki. Do rondelka dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać i zagotować. Pozostałe mleko rozrobić z mąkami. Wlać do zagotowanego mleka i zrobić gęsty budyń. Przestudzić go.
Masło mikserem rozrobić na puszystą masę. Dodać do niego budyń. W czasie ubijania dodać spirytus.

Po ostudzeniu ciasta wylać na niego przygotowany krem budyniowy. Można z wierzchu pokropić rozpuszczoną czekoladą mleczną lub posypać kakao

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ewelinapac 12.11.2011 10:30
dobry

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat