Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwiaty cukinii faszerowane fetą i pomidorami

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto naleśnikowe
jaja 2 szt.
mąka 100 g
mleko 150 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
kwiaty
męskie kwiaty cukinii 10 szt.
feta 100 g
pomidor 1 szt. duży

Przepis i sposób przygotowania na: Kwiaty cukinii faszerowane fetą i pomidorami

Kroki postępowania

1
Ciasto naleśnikowe:
Wszystkie składniki zmiksować, mleka dodawać stopniowo, tak by ciasto nie wyszło za rzadkie, powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na 30 minut by mąka spęczniała.

Następnie:
Kwiaty cukinii umyć, delikatnie usunąć słupki, które są gorzkie, ogonki również, ale je odcinałam dopiero po napełnieniu kwiatka, ponieważ z ogonkiem było to wygodniejsze.
Krok 1 - Kwiaty cukinii faszerowane fetą i pomidorami foto
2
Pomidor i fetę pokroić w kosteczkę. Do kwiatów włożyć po 2 kosteczki sera i pomidora, może wejść więcej lub mniej, porcje dopasować.
Krok 2 - Kwiaty cukinii faszerowane fetą i pomidorami foto
3
Płatki lekko skręcić, spinałam je dla pewności wykałaczką :) następnie zanurzać w cieście naleśnikowym i smażyć na rumiany kolor w głębokim tłuszczu. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Krok 3 - Kwiaty cukinii faszerowane fetą i pomidorami foto
4
Kwiaty podałam na sałatce.

Sałatka:

garść rukoli
garść roszponki
niewykorzystana feta i pomidory
łyżka kremowego octu balsamicznego
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
łyżka soku z cytryny

Sałatę opłukać, osuszyć i ułożyć na talerzach, rozłożyć pomidory i fetę. Ocet, oliwę, sok z cytryny i przyprawy dokładnie wymieszać i skropić tym sałatę, na to wyłożyć kwiaty i od razu podawać.
Smacznego :)
Krok 4 - Kwiaty cukinii faszerowane fetą i pomidorami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 14.02.2014 20:13
szczyt kulinarnego artyzmu;)
Stenka 29.08.2013 07:51
fajny przepis
Łucja 04.08.2013 22:59
teresa o - kwiatków użyłam męskich, nie ma różnicy w smaku, ale nie chciałam pozbawiać się cukinii :)
Dorota37 04.08.2013 16:36
dobre i fajny pomysł
Dorota76 04.08.2013 14:03
idealne danie
Czarnula87 04.08.2013 11:06
przepyszny pomysł :))
Poison1988 04.08.2013 11:03
wyglądają przepięknie :)
teresa18 03.08.2013 18:51
kwiatków użylaś męskich czy żeńskich, czy nie ma różnicy w smaku?
joanna30 03.08.2013 11:52
Pięknie podane kwiatuszki :)
sanielcia 03.08.2013 10:44
bardzo ciekawy przepis:)
ONY_za_kare 03.08.2013 10:08
tego jeszcze nie jadłem :) fajny pomysł
Ola1984 03.08.2013 09:52
Przymierzam się do tego dania już długo. Pysznie podane :)
Konczi 03.08.2013 09:36
wow! rewelacyjnie wygląda i pewnie tak smakuje
mufinka79 03.08.2013 09:29
Ale pyszności, to moje smaki :)
fotoviderek 03.08.2013 09:22
Danie piękne i pomysłowe :)
Magula 03.08.2013 08:24
Jestem bardzo ciekawa smaku tego dania.
kriko 03.08.2013 07:03
nie jadłem jeszcze
Adamorek 03.08.2013 00:19
coś pięknego i bardzo ciekawego:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak