KWAS JABŁKOWY

KWAS JABŁKOWY

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    5 szt
  • śliwki suszone

    150 g
  • woda

    5 szkl
  • cukier

    3-4 łyżki
  • drożdże

    4 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania KWAS JABŁKOWY

Jabłka umyć pokroić w cienkie plastry włożyć do kamiennego garnka, lub słoja, dodać umyte śliwki suszone cukier i zalać ciepłą gotowaną wodą. Do ostudzonego płynu dodać drożdże roztarte z cukrem, postawić w ciepłym. Po sfermentowaniu przecedzić przez gazę, zlać do butelek, zakorkować. Po 3-5 dniach napój jest zdatny do spożycia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat