Kwas buraczany

Kwas buraczany

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    1 kg
  • chrzan świeży

    30 g
  • czosnek

    1 główka
  • pietruszka

    1 szt.
  • marchewka

    1 szt.
  • seler

    1/4 szt.
  • sól

    do smaku
  • cukier

    1 szczypta
  • chleb razowy

    1/2 kromiki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrane i pokrojone w plasterki buraki i jarzyny zalewamy letnią przegotowaną wodą (ok. 3 l), tak aby wszystko było przykryte. Na wierzch kładziemy kawałek suchego razowego chleba, który przyspieszy kwaszenie. Stoik przykrywamy gazą i odstawiamy na 5-6 dni w ciepłym miejscu. Po tym czasie zdejmujemy kożuch, a kwas przelewamy do butelek. Szczelnie zamknięty w chłodzie można przechowywać nawet przez kilka miesięcy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat