Kutia kresowa DeLux

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    500 g
  • miód

    300-400 ml
  • czekolada gorzka

    100 g
  • orzeszki ziemne

    150 g
  • migdały

    100 g płatki
  • orzechy laskowe

    100 g
  • orzechy włoskie

    200 g
  • Morela

    200 g suszona
  • figi

    150 g suszone
  • daktyle

    150 g
  • rodzynki

    100 g
  • pszenica

    obłuskana g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kutia kresowa DeLux foto
Orzechy włoskie i laskowe zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka godzin do spęcznienia. Odcedzić, obrać ze skórki, lekko przesiekać. Płatki migdałów można sparzyć, aby lekko zmiękły.
Krok 2 - Kutia kresowa DeLux foto
Pszenicę kilka razy wypłukać pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą i pozostawić na kilka godzin - następnie osączyć, zalać gorącą wodą, lekko osolić i ugotować do miękkości. Odcedzić i przelać zimną wodą - wylać na sito i pozostawić do zupełnego odcieknięcia.

Mak zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości - dokładnie odcedzić i zmielić.

Połączyć pszenicę, mak, obrane orzechy i płatki migdałowe.
Krok 3 - Kutia kresowa DeLux foto
Dodać pokrojone dowolnie suszone daktyle i figi, dosypać rodzynki, orzeszki ziemne i trochę soli dla przełamania smaku (można zamiast soli dodać solone orzeszki ziemne). Dodatek soli spowoduje, że kutia nie będzie mdła.
Krok 4 - Kutia kresowa DeLux foto
Na koniec dodać pokrojone suszone morele i gorzką czekoladę. Kto lubi, może dodać także mleczną czekoladę.
Krok 5 - Kutia kresowa DeLux foto
Dolać płynny iód i bardzo dokładnie wymieszać - w razie konieczności dolać nieco chłodnej przegotowanej wody, żeby kutia nie była zbyt sucha.
Krok 6 - Kutia kresowa DeLux foto
Przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 25.12.2015 20:34
nigdy nie jadłam
norweska20 22.01.2014 11:31
raz już miałam przyjemność taką jeść...smaczna
Habibi 04.01.2014 00:50
Kutia jest tak tradycyjnym daniem/deserem wigilijnym w mojej rodzinie, jak barszcz, karp i kapusta z grzybami ;) Jest obowiązkowa :) Robimy dość dużo i jemy do nowego roku :)
paulina2157 02.01.2014 23:21
pyszna jest bardzo lubię taką
Karolcia12 02.01.2014 21:39
smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat