Kuskus z warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kuskus z warzywami można zabrać ze sobą do pracy czy szkoły, nie trzeba go podgrzewać, a najlepszy jest po kilku godzinach, kiedy smaki się połączą.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kuskus

  • kuskus

    300 g
  • woda gorąca

    500 ml
  • marchew

    120 g
  • cukinia

    400 g
  • dynia

    250 g
  • imbir świeży

    10 g
  • cebula

    100 g
  • woda

    350 ml
  • oliwa

    10 g
  • Szafran - nitki

    1 szt.
  • cynamon Prymat

    1 sztuka
  • groszek mrożony

    200 g
  • ciecierzyca ugotowana

    300 g
  • kostki rosołowe

    1 szt.
  • sól

    1 łyżeczka
  • pietruszka zielona

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kuskus

Krok 1 - Kuskus z warzywami foto
300g kuskus zalać 500ml wrzącej wody. Posolić wymieszać i odstawić.
Krok 2 - Kuskus z warzywami foto

Cukinię, dynię i cebule pokroic w kostkę. Imbir i marchewkę zetrzec na tarce. Dodać oliwę dusić około 5min.

Krok 3 - Kuskus z warzywami foto

Dodać 350ml wody, szafran i cynamon. Gotować około 5min wyjąć laskę cynamonu.

Krok 4 - Kuskus z warzywami foto

Dodać cukinię, dynię, groszek, ciecierzycę i pół kostki rosołowe (jak ktoś lubi intensywny smak kostki można dodać całą). Gotować 15 min.

Krok 5 - Kuskus z warzywami foto

Dodać 4 łyżki natki pietruszki wymieszać.

Krok 6 - Kuskus z warzywami foto

Ugotowane warzywa przelać do miski z kuskusem. Wymieszać.

Krok 7 - Kuskus z warzywami foto

Można ugotować jajka i dodać do warzyw.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat