Kurze udka duszone w śmietanie

Kurze udka duszone w śmietanie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurze udko

    4 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • śmietana UHT 36-procentowa

    1 szklanka
  • mąka

    1 łyżeczka
  • masło

    2 łyżki
  • rosół z kury Kucharek

    1 kostka
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    - -
  • natka pietruszki

    1 łyżeczka
  • przyprawa do potraw

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kurze udka duszone w śmietanie

Udka umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawą KUCHAREK i imbirem. Obsmażyć na maśle i przełożyć do garnka. Cebulę obrać, pokroić, zrumienić na tłuszczu po obsmażeniu kurczaka i włożyć do garnka z mięsem. Przygotować rosół, wlać do mięsa i dusić 35 min. na małym ogniu. Pod koniec duszenia, gdy sos znacznie odparuje wlać śmietanę wymieszaną z mąką i gotować jeszcze 3 min. stale mieszając. Przed podaniem posypać natką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

szajba2 09.02.2011 16:48
w śmietanie jeszcze udek nie dusiłem
Barbara55 05.10.2010 15:43
zgadzam się
Patrycja40 23.06.2010 12:01
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat