Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurtosz, kurtoszkolac, wersja mini

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

drożdże świeże 30 g
mleko 200 ml
cukier 10 g
mąka pszenna 1 łyżka

Ciasto

mąka pszenna 350 g
jajko 1 szt
sól 1/2 łyżeczki

Posypki

cynamon Prymat 3 łyżki
cukier waniliowy 3 łyżki
wiórki kokosowe 3 łyżki
orzechy włoskie 4 szt

Porada

Ważne, aby zaczyn nie wyrósł zbyt mocno- nie udźwignie potem ciężaru ciasta.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurtosz, kurtoszkolac, wersja mini

Kroki postępowania

1
Do garnka wlewamy mleko o temperaturze mniej więcej 40stopni. Wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mąkę. Mieszamy.
Krok 1 - Kurtosz, kurtoszkolac, wersja mini foto
2
Zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenie objętości- mój zaczął uciekać z garnka) na około 15 minut.
Krok 2 - Kurtosz, kurtoszkolac, wersja mini foto
3
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i jajko. Wyrabiamy lekko. Dodajemy zaczyn. Wyrabiamy.
Krok 3 - Kurtosz, kurtoszkolac, wersja mini foto
4
Formujemy kulę. Przykrywamy ścierką i wstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do podwojenia objętości (około godzina- dwóch)
Krok 4 - Kurtosz, kurtoszkolac, wersja mini foto
5
Gdy ciasto wyrośnie- odgazowujemy- uderzając ręką.
Krok 5 - Kurtosz, kurtoszkolac, wersja mini foto
6
Odrywamy kawałek ciasta i formujemy cienki wałeczek.
Krok 6 - Kurtosz, kurtoszkolac, wersja mini foto
7
Wałeczkiem obklejamy rurkę (u mnie wielkości 10 cm- do rurek z kremem). Rurkę toczymy po stolnicy, rozpłaszczając ciasto.
Krok 7 - Kurtosz, kurtoszkolac, wersja mini foto
8
Pieczemy około 15 minut w 190-200stopniach, z termoobiegiem i grillem.
Upieczone ściągamy z rurek, smarujemy mlekiem i mieszamy z posypkami.
Krok 8 - Kurtosz, kurtoszkolac, wersja mini foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tytka 21.02.2015 23:29
świetny pomysł
Magdalena Rysińska 21.02.2015 21:44
Kurtosze, kołacze węgierskie, kurtoszkołacz, kurtokolocz- to wszystko to samo :)
ben-ka 21.02.2015 17:33
W Hajduszoboszlo zajadałam węgierskie przysmaki, ten zapach na ulicy.......marzenie.
Renata9 21.02.2015 17:27
Super deserek, ja znam go pod nazwą kołacz węgierski

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak