Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kurki
0,5 kg -
cebula
1 sztuka -
pomidory
3 sztuki -
papryka
1 sztuka -
masło klarowane
1 łyżka -
pieprz
do smaku -
tymianek
1 (posiekany) -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania kurki duszone z warzywami i tymiankiem
Kurki oczyścić i opłukać wodą i pokroić jak są za duże. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, odciąć nasiona i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, posolić i przyrumienić. Następnie dodać kurki, dusić aż puszczą wodę. Następnie dodać pozostałe warzywa i przyprawy. Dusić 5-10 minut na średnim ogniu bez przykrycia aby jak najwięcej wody odparowało. Można ewentualnie zagęścić mąką lub śmietaną. Podawać same lub z ryżem, ziemniakami czy chlebem. Smacznego.
Komentarze (21)
Załaduj więcej komentarzy (11)