kurki duszone z warzywami i tymiankiem

kurki duszone z warzywami i tymiankiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurki

    0,5 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • pomidory

    3 sztuki
  • papryka

    1 sztuka
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • pieprz

    do smaku
  • tymianek

    1 (posiekany)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania kurki duszone z warzywami i tymiankiem

Kurki oczyścić i opłukać wodą i pokroić jak są za duże. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, odciąć nasiona i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, posolić i przyrumienić. Następnie dodać kurki, dusić aż puszczą wodę. Następnie dodać pozostałe warzywa i przyprawy. Dusić 5-10 minut na średnim ogniu bez przykrycia aby jak najwięcej wody odparowało. Można ewentualnie zagęścić mąką lub śmietaną. Podawać same lub z ryżem, ziemniakami czy chlebem. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Lis 13.09.2016 23:03
Wyglądają niezwykle smakowicie
Krystyna32 11.09.2013 09:00
bardzo lubię
aisza1 23.05.2013 09:04
zjadła bym taki obiad
Agnieszka-87-25 30.04.2013 07:50
wyśmienicie wygląda to danie
IZABELA29 12.04.2013 08:22
apetyczne danie
ben-ka 10.04.2013 10:15
uwielbiam kurki i jeść i zbierać.
miki47 18.03.2013 10:23
pyszny przepis
Wafelek2601 04.12.2012 10:01
Bardzo dobre
RenataZ-et 12.11.2012 21:57
przepyszne
Iwusia 08.09.2012 23:11
bardzo apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat