Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kurczę duże
1 sztuka -
oliwa
1 szkl. -
cebula
3 sztuki -
czosnek
3 ząbki -
Goździki całe Prymat
3 sztuki -
marchew
1 sztuka -
ocet
1 łyżka -
wino białe wytrawne
1,5 szkl. -
pieprz
14 ziaren -
miód
4 łyżki -
sól
- do smaku
Przepis i sposób przygotowania KURCZĘ W MIODZIE
Marchew pokroić drobno.
Oliwę dokładnie wymieszać z winem i octem, dodać marchew, czosnek, pieprz, marchew, goździki.
Powstałą marynatą zalać kurczaka i odstawić na ok. 4 godziny, obracając co jakiś czas.
Po tym czasie wyjąć kurczaka, odsączyć, nadziać na ruszt i piec obracając przez ok. półtorej godziny.
Miód rozpuścić w małej ilości marynaty.
Często polewać nim kurczaka w trakcie pieczenia.
SMACZNEGO!!!
Komentarze (2)