KURCZĘ W MIODZIE

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczę duże

    1 sztuka
  • oliwa

    1 szkl.
  • cebula

    3 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • Goździki całe Prymat

    3 sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • ocet

    1 łyżka
  • wino białe wytrawne

    1,5 szkl.
  • pieprz

    14 ziaren
  • miód

    4 łyżki
  • sól

    - do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek oraz cebulę obrać i posiekać na plasterki.
Marchew pokroić drobno.
Oliwę dokładnie wymieszać z winem i octem, dodać marchew, czosnek, pieprz, marchew, goździki.
Powstałą marynatą zalać kurczaka i odstawić na ok. 4 godziny, obracając co jakiś czas.
Po tym czasie wyjąć kurczaka, odsączyć, nadziać na ruszt i piec obracając przez ok. półtorej godziny.
Miód rozpuścić w małej ilości marynaty.
Często polewać nim kurczaka w trakcie pieczenia.

SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
motomaniak 15.09.2011 22:56
mniam
Margo1 10.04.2011 21:53
lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat