Kurcze Pieczone ;)

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak średni

    1
  • piwo

    1
  • czosnek ząbki

  • Czosnek suszony Prymat

    do smaku
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    do smaku
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie Kuraka myjemy oczyszczamy w środku i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie wcieramy wszystkie w niego przyprawy z zewnątrz i w środku. Tak przygotowanego zawijamy w folie aluminiową i na noc do lodówki. Moczymy butelkę z browarkiem żeby nam odlepiły się nalepki,następnie osuszamy butelkę i wylewamy pół piwka do szklaneczki (przyda nam się do podlewania kurczaka w trakcie smażenia :-) do pozostałego piwka w butli wrzucamy ząbek czosnku przekrojony na pół lub na cztery ( to tak dla aromatu naszego ptaszka ) Potem wyciągamy kuraka nabijamy go na butle i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180st) i pieczemy ok 2h (bez termoobiegu) od czasu do czasu skrapiając go piwkiem lub tłuszczykiem jaki nam się wytworzył w naczyniu .Z termoobiegiem nie wiem ile by to było ;( Podawać z czym kto lubi ;-) Ja lubię samego wcinać hihi ^^ SMACZNEGO :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.11.2012 19:44
Rarytas dla mięsożerców.
madi356 04.05.2012 17:02
mniam
Tomek13 10.07.2011 15:36
pyszne danie
Tomek13 10.07.2011 15:36
pyszne danie
Tomek13 10.07.2011 15:35
pyszne danie
evita0007 24.06.2011 20:49
zszedł z poslizgiem hihi ^^
pacpaw 03.06.2011 14:43
ciekawe czy teraz zejdzie z tego siedziska ;o)
ZEWA 26.05.2011 00:56
też tak piekę, kurczaczek jest aromatyczny i soczysty
ZEWA 26.05.2011 00:56
też tak piekę, kurczaczek jest aromatyczny i soczysty
agogo2 24.05.2011 19:03
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat