Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kawałki kurczaka
10 szt. -
masło
1/3 kostki -
cebula
1-2 szt. -
śliwki suszone
15 szt. -
ketchup łagodny
1/2 szklanki -
koncentrat pomidorowy
2 łyżki -
woda
3/4 szklanki -
cukier
3 łyżeczki płaskie -
ocet winny
1 łyżeczka -
powidła śliwkowe
1/2 szklanki -
pieprz
do smaku -
sól
do smaku -
Papryka ostra mielona Prymat
do smaku
Sposób przygotowania
Następnie obsmażyć na maśle na złoty kolor.
W rondlu na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać śliwki, koncentrat z keczupem, wodę, cukier, ocet i powidła śliwkowe. Dodać sos powstały przy smażeniu mięsa. Mieszając dokładnie zagotować. Obsmażone udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać gorącym sosem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 1 godzinę.
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się