Kurczak ze śliwką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kawałki kurczaka

    10 szt.
  • masło

    1/3 kostki
  • cebula

    1-2 szt.
  • śliwki suszone

    15 szt.
  • ketchup łagodny

    1/2 szklanki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • woda

    3/4 szklanki
  • cukier

    3 łyżeczki płaskie
  • ocet winny

    1 łyżeczka
  • powidła śliwkowe

    1/2 szklanki
  • pieprz

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kawałki kurczaka posypać solą, pieprzem i papryką w proszku (może być słodka a może być ostra:)
Następnie obsmażyć na maśle na złoty kolor.
W rondlu na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać śliwki, koncentrat z keczupem, wodę, cukier, ocet i powidła śliwkowe. Dodać sos powstały przy smażeniu mięsa. Mieszając dokładnie zagotować. Obsmażone udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać gorącym sosem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 1 godzinę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwusia 04.05.2011 23:39
prezentuje się znakomicie :)
agnieszka189 04.05.2011 09:38
fajowe
Agnieszka_B 06.04.2011 16:51
Robiłam kiedyś kurczaka w podobny sposób i muszę przyznać że z dodatkiem śliwek smakuje wyśmienicie:)
Babciagramolka 06.04.2011 09:58
Lubię takie smaczki
artur7 05.04.2011 16:04
smaczne
halina17 05.04.2011 11:28
smaczny kurczak

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat